dilluns, 21 de gener de 2013

Maqueta del riu


Els del Camp d’Aprenentatge ens van deixar a principis de gener una maqueta per construir un riu. Hem experimentat amb diferents possibilitats i ens ha servit per aprendre motes coses :
-          Sabem que fèiem de geòlegs, i que la geologia és la ciència que estudia de què i com està formada la terra.
-          Vam observar que l’aigua va buscant el camí més fàcil per avançar i que en funció del materials que troba potser busca forats entre les pedres. Si no troba un camí fet per passar, ella mateixa busca com fer-se’l.
-          A més de passar pels camins que li deixàvem marcats o que ella es feia, l’aigua s’escampa per sota terra (es filtra) i per això trobem aigua subterrània. Aquesta aigua després pot sortir a les fonts.
-          L’aigua que es filtra per la terra rega la vegetació que hi ha al voltants.
-          L’aigua erosiona (arrenca sorra), transporta (se l’endu) i sedimenta (la deixa al final). Se’n porta materials més lleugers, però si hi passa amb molta força i en molta quantitat també s’endu de pesats.
-          Els deltes es formen amb la sorra que arrossega el riu.
-          Quan troba dificultats per seguir avançant, l’aigua fa basses, llacs... Així també es fan els embassaments, tapant el camí perquè quedi aturada.

Després d'arribar a totes aquestes conclusions, les hi vam explicar a la resta de companys de l’escola. Tots hem participat i aprés a entendre una mica més com funciona la natura al nostre voltant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada