dijous, 6 de novembre de 2014

La maqueta del riu

En acabar la setmana hem de tornar la maqueta del riu perquè experimenti una altra escola. Ens sap molt greu!!!
Hem comprovat les nostres hipòtesis, hem après coses noves, i hem explicat moltes d'aquestes coses als nostres companys de l'escola. Ara us expliquem més o menys el que els hi hem pogut explicar a ells:
Hem pogut comprovar algunes coses que ja sabíem, com per exemple que l’aigua del riu segueix el camí més fàcil, cap avall, i que a més l’aigua es filtra per sota terra i rega la vegetació del costat. Hem pogut representar un embassament i com és el curs del riu.

 
Un embassament és una reserva d’aigua que es construeix al mig dels rius per guardar molta aigua, que després ens servirà per dutxar-nos, per beure, per netejar, per regar, per cuinar, per a la piscina, per a les fàbriques... Es fa una barrera al mig d’un riu que es diu presa, i amb aquesta barrera s’acumula molta aigua. Però sempre s’ha de deixar un forat perquè passi aigua cap a l’altra banda i continuï el riu i la vida. Si no deixéssim el forat l’aigua destrossaria la presa i faria una forta inundació.


També hem pogut entendre millor com en el recorregut del riu hi ha tres parts: els curs alt, el mitjà i el curs baix. En el curs alt l’aigua va més ràpid i arrenca sorra i pedres, d’això se’n diu erosió. En el curs mitjà arrossega els minerals i roques que ha arrencat, i d’això se’n diu transport. Al final del riu, en el curs baix, deixa tot el material que ha anat arrencant i transportant, i això es diu sedimentació. Quan les pedres s’ajunten en la desembocadura formen un delta.
 

Ha estat un aprenentatge i una experiència que difícilment oblidarem. Gràcies Hugot!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada